Monday, May 19, 2008
 

 

CREDIT CRUNCH?

kunnen u in contact brengen met onafhankelijk denkende bankiers."


Bankenland beleeft turbulente tijden. Nederlands trots, ABN AMRO, is verdwenen als zelfstandige bank. De internationale financiŽle crisis neemt steeds grotere vormen aan met enorme verliezen voor banken wereldwijd tot gevolg. Dagelijks kondigen banken overal ter wereld nieuwe verliezen aan en daaropvolgend vaak nieuwe kapitaalsverhogingen. Ondertussen blijft het wantrouwen tussen banken groot. Het verpakken, herverpakken en doorverkopen van schulden als beleggingen (zoals de laagwaardige 'subprime' hypotheken) heeft er immers voor gezorgd dat steeds minder zichtbaar is waar de werkelijke risico's zich bevinden.


Sommigen speculeren er nu op dat de financiŽle crisis ook gaat leiden tot een kredietschaarste ("credit crunch") voor de bedrijven. We zien inderdaad dat de markt voor het "underwriten" van grote overnametransacties grotendeels stil ligt. De reden is dat de banken vrezen dat ze niet in staat zullen zijn om dat papier in de markt te plaatsen en dus met het volledige kredietrisico zullen blijven zitten. Anderzijds zien we ook dat vele bankiers in de Benelux trouw blijven aan het concept van het relatiebankieren. Zij stellen vast dat hun klanten goede resultaten halen en dat de afschrijvingen op hun corporate portefeuille historisch laag zijn. Sommige banken zien de huidige marktsituatie zelfs als een opportuniteit. Zij financieren vandaag deals aan gezonde multiples en interessante marges en pakken daardoor marktaandeel. Zij durven afgaan op hun eigen oordeel. Wij kunnen u in contact brengen met dergelijke bankiers.

RECENT WERK VAN NAVIUS

De voorbije maanden had Navius het voorrecht om aan een breed scala interessante projecten te werken op het gebied van fusies & overnames en strategie. Hieronder vindt u een bloemlezing van deze projecten:

  • Pensioensector: verkoop softwarehuis en detacheringbureau. Navius assisteerde de aandeelhouders van de nummer ťťn leverancier van integrale pensioenregistratiesystemen bij de verkoop van hun softwarebedrijf en detacheringbedrijf van pensioenspecialisten aan een van de grotere pensioenfondsen in Nederland. Navius was verantwoordelijk voor alle aspecten van het overnametraject, van het opstellen van de waardering tot aan het voeren van de onderhandelingen tot aan closing.
  • ICT sector: fusie Belgisch softwarehuis met Nederlands consultancybedrijf. Voor een succesvolle ICT onderneming gespecialiseerd in informatisering van tijdregistratie- toegangscontrole- en planningssystemen heeft Navius de fusie begeleid met haar in BelgiŽ gevestigde softwareleverancier. Door de fusie is een nieuwe onderneming gecreŽerd die de ambitie en slagkracht heeft om Europees te groeien. Navius heeft de Nederlandse aandeelhouders geadviseerd en begeleid gedurende het gehele fusietraject.
  • Internationale rental services: aantrekken expansiefinanciering. Voor de wereldleider in de verhuur van torenkranen, ondersteunde Navius het management in het aantrekken van bijkomende financiering. Het bedrijf ziet belangrijke groeikansen in de komende jaren en voorziet daarom een belangrijk investeringsprogramma. De gewenste faciliteiten werden ruim overschreven door de deelnemende banken.
  • Hernieuwbare energie & energie-efficiŽntie: versterken waardepropositie. Voor een sterk groeiende dienstverlener op het vlak van hernieuwbare energie en energie-efficiŽntie ondersteunde Navius het management in het versterken van de waardepropositie. De verbeterde waardepropositie leidde tot een fundamenteel andere pricing strategie waarbij de verkoopprijs veel meer gedefinieerd wordt vanuit de toegevoegde waarde voor de klant en niet langer uitsluitend op basis van gepresteerde uren. De eerste reacties uit de markt zijn bijzonder positief.

UW REACTIES STELLEN WIJ OP PRIJS

Indien u wenst te reageren op deze nieuwsbrief, kan u mailen naaralbert.dijkstra@navius.nl of naar werner.koninckx@navius.be.

NAVIUS VOOR FUSIES, OVERNAMES EN STRATEGIE

Navius Corporate Finance & Strategy adviseert ondernemingen en aandeelhouders met betrekking tot fusies & overnames en strategiebepaling. Navius heeft 16 medewerkers en wenst zich te profileren door een combinatie van diepgang, ondernemerschap, onderhandelingsvaardigheden en creativiteit.

Voor meer details over de werkwijze, de achtergrond en het track record van Navius verwijzen we naar de website www.navius.nl of www.navius.be.

Nederland:
Navius Corporate Finance & Strategy BV
Goudvinklaan 26
2496 PL The Hague
Tel: + 31 (0)15 - 364 09 71
Fax: + 31 (0)15 - 364 09 81
E-mail: info@navius.nl

België
Navius Corporate Finance & Strategy NV
Brusselsesteenweg 125
1860 Meise
Telefoon: +32 (0)2 270 52 62
Fax: +32 (0)2 270 52 63
E-mail: info@navius.be

 

OVER DEZE NIEUWSBRIEF
Deze nieuwsbrief wordt u aangeboden door Navius Corporate Finance & Strategy. U ontvangt haar omdat u hiervoor bent ingeschreven. Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen kunt u dat kenbaar maken door een emailtje te sturen aan nieuws@navius.nl.
niets uit deze publicatie mag worden verveelvoudigd of gedistribueerd zonder de schriftelijke toestemming van Navius.